Prosectura: a Földi nyalandók egy frankó lemez lett - interjú Imre Norberttel

 
 

„Kicsi zacsi, tiki-taki, ici pici, puni-muti, nyali-fali, biszi-baszi, Öcsi-Pöcsi, kuki-muki...” Igen, ez a Prosectura - „Fazonra nyírt pinájú lány” c. dalából egy csodás szösszenet, de most nem ez a lényeg. A csapat 8 év után új albummal jelentkezik, pontosan október 10-én kapjuk meg a „Földi nyalandók” c. albumot, melynek dalait biztosan annyira fogjuk szeretni, mint a Sátán, Sátán hátán, a F.A.S.Z.A.!!! vagy akár a Vulgária c. lemezek dalait. Ennek kapcsán kérdeztem a csapat frontemberét, Imre Norbertet.

 

Tavaly lett 25 éves a brigád. Hogyan tudnád értékelni a Prosectura elmúlt éveit? Hol tart most a zenekar?
– Mi élveztük! :) Amiért anno zenekart csináltunk, az a vágy még mindig munkál bennünk. Hogy „hol tart most a zenekar?”, ez igazán már nem fontos. Játszunk, közönség van – ez számít. Egy zenekart úgymond pozicionálni itthon nagyon nehéz, mert mindenki sztár és nagyon megy neki. Mi nem vagyunk azok. :)

 

Értem. :) 8 év után új anyaggal jelentkeztek, méghozzá közösségi adakozás útján készül el az album. Mesélj erről az akcióról, mennyire volt sikeres?
– Az akció abszolút sikeres! Ez mondjuk olyan szempontból is fontos volt számunkra, hogy konkrét visszajelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy az emberek tényleg várnak egy jó Prosectura lemezt. Vagy rosszat …:) Először kicsit fura volt a feeling, de az emberek hozzáállása eszméletlen! Itt is nagyon megköszönöm mindenkinek a segítségét!

 

10 tétel kerül fel a korongra. Hogy érzitek, zeneileg ugyanazt az irányvonalat követitek még mindig, vagy 8 év elteltével változott a koncepció? Mennyiben lesz másabb napjainkban a Prosectura muzsikája?
– Semmiben. Illetve annyiban, amennyit mi is változunk. Nem fogjuk, tudjuk, akarjuk megerőszakolni magunkat.

A „Sándor, József melegek” igen pozitív fogadtatásban részesült. Mire emlékeztek legszívesebben ezzel az anyaggal kapcsolatban?
– Az egészre. A stúdiózásra, borító fotózásra, mindenre. Tényleg jó lemez volt, egy nagyszerű időszakban.

Szeptember 20-án kaptuk meg "A bennem háló..." c. tétel hivatalos szöveges videót. Tényleg nem csábít már Benneteket a pornó?
– Valaki azt írta a videó alá, hogy 30 év alatt ne is próbálja meg a szöveget megérteni senki… Van benne valami. De az már merész túlzás, hogy a dal szüzességi fogadalom lenne …:))


[video url=https://www.youtube.com/watch?v=KdotF_pegJs text=Prosectura+-+A+bennem+háló...+(Hivatalos+szöveges+video+/+Official+lyrics+video)+][/video]


Hamarosan lemezbemutató koncert a Dürerben. Ezen kívül milyen különlegességre számíthatnak még a rajongók?
– Mindent újra kiadunk, a komplett diszkográfiát. Sőt, megjelenik a 25 éves koncert DVD-n riportokkal megspékelve. Ez mondjuk baromi hosszú, csak pervezeknek! Annak a koncertnek a végére majdnem meghaltunk…ááááá! Nagyon jó volt!

 

Ismét indul a PUNKhenger turné. Hány állomást fog érinteni? Milyen alapelvek szerint állítjátok össze a turné programot?
– Nem tudom hány állomás, nem sok, Horváth Laci a szervezője. Vannak az állandó résztvevők – Picsa, Prosi – a többiek minden évben változnak. Idén lesz ETA, Dirty Dawn. Jó lesz, majd minden zenekarnál új lemezek, lesz miért eljönni a bulikba.

 

Hogyan érzitek, a közönségnél milyen fogadtatásra számíthattok az új dalokkal? Számoltok előre ezzel, vagy teljesen mindegy?
– Szokás szerinti sablon szöveg: eddigi legjobb albumunk. De az élet örök igazsága, hogy „a régiek jobbak voltak” …:) A Földi nyalandók egy frankó lemez lett! Egyébként fura számomra, hogy nekünk ugye ez az első, úgymond Facebook-os lemezünk – és ez kurva gyilkos dolog. Boldog – boldogtalan ír sokszor nagyobbnál nagyobb faszságokat is, ha az ember ezen leakadna, már rég felkötötte volna magát. Az a vicc, hogy ezek a vélemények ugyanígy megvoltak a vidám kilencvenes években is, csak az ember nem találkozott velük minden reggel. Ebben az országban mindenki ért a focihoz – azt tudjuk. De itt bmeg mindenki zseniális dalszerző, szövegíró sőt, újabban divattervező is. :) De mindegy, aki kurvának áll, azt…

Azt már lehet tudni, hogy 2016-ban mennyire lesz aktív a csapat koncertek szempontjából?
– Viszonylag, a mi tempónkhoz képest sokat fogunk játszani.

Hogyan tovább, mi élvez nálad elsősorban prioritást az idei évre?
– Idén egyértelműen az új album és az ahhoz kapcsolódó dolgaink, valamint a világbéke. Épp a napokban beszéltem erről Putyinnal!

www.facebook.com/prosectura

Andóca


Forrás: zenevilag.net